Zdrowe odżywianie to nie tylko modny trend, ale przede wszystkim właściwy krok w trosce o swoje zdrowie. Sprawa wydaje się prosta w teorii, jednak w praktyce często napotykamy wiele przeszkód i pokus. Tłumaczymy się brakiem czasu, pośpiechem, niekiedy zdaje nam się, że zdrowsze produkty są droższe i poza naszym zasięgiem. Nic bardziej mylnego! W tym przypadku ważne są jedynie dwie kwestie: racjonalizm i świadomość. Prostym patentem na to, by odtłuścić potrawy, czy też pozbawić je szkodliwego cukru oraz innych składników jest zastosowanie odpowiednich zamienników. Wbrew pozorom alternatywą okazują się szeroko dostępne i bardzo zwyczajne produkty.
Zdrowsze zamienniki w kuchni!
Istotną zaletą szukania i stosowania zamienników produktów wysoko przetworzonych, kalorycznych i tłustych, jest fakt, że pozwala to przygotowywać nadal te same, lubiane potrawy, ale w lżejszej wersji. Dania zazwyczaj nie tracą walorów smakowych, zaś zyskują niższą kaloryczność i stają się lżej strawne.
Śmietana – sugerowane zamienniki to: jogurt naturalny lub grecki.
Masło – w zależności od zastosowania możemy zamienić na olej lniany lub z czarnuszki, chudy twarożek, humus, pasty słonecznikowe.
Cukier – ma wiele zdrowych substytutów w tym: ksylitol, erytol, czy też stewia.
Majonez – warto zamienić na jego wegańską wersję lub jogurt naturalny.
Soki i oranżady – zamiast słodzonych napojów najlepiej przygotowywać owocowe lemoniady na bazie wody i świeżych owoców.
Mięso – dla tych co planują ograniczyć spożywanie mięsa zaleca się wybierać tofu i ciecierzycę.
Mąka pszenna – nieco lepszym wyborem będzie mąka orkiszowa lub owsiana.