Ile razy zdarzyło nam się coś zjeść, a po chwili znów czuć głód? Czy włączasz do swojego menu sycące potrawy? Napełniają nas i zaspokajają apetyt na dłużej. Wyjaśniamy więcej na temat tych pokarmów i podajemy pięć przykładów, które możesz włączyć do swojej zbilansowanej diety.
Które pokarmy sycące są zdrowe?
Zanim podamy pięć przykładów sycących pokarmów, chcemy, abyście zrozumieli, co sprawia, że mają one tę właściwość. Jedzenie jest uważane za sycące, ponieważ zawiera dużo zdrowych tłuszczów, błonnika lub białka. Pokarmy te sprawiają, że czujemy się syci. Ale jaka jest różnica między byciem sytym a pełnym? Z dobrym, zdrowym jedzeniem czujesz się syty, ale lekki. To jest główna różnica. Nie czujesz się wzdęty ani pełny, więc masz lepsze trawienie.
Kolejną zaletą zdrowego odżywiania jest to, że zadowolenie z siebie zmniejsza apetyt. Zapobiega to głodowaniu. Zmniejsza to podjadanie między posiłkami i chęć na niezdrowe jedzenie. Ponadto, sycąca żywność ma właściwości odżywcze, które są dobre dla naszego organizmu i pomagają nam uwolnić trwałą energię, aby utrzymać nas w ruchu przez cały dzień.
Płatki owsiane – błonnik rozpuszczalny
Owies jest zbożem bogatym w składniki odżywcze. W porównaniu z innymi zbożami ma mniej węglowodanów i wysoką zawartość rozpuszczalnego błonnika. Uwalnia energię przez cały dzień, ponieważ zawarte w nim węglowodany są powoli wchłaniane. Pomagają one zaspokoić głód na dłużej, podczas gdy Ty zyskujesz energię po trochu. Są więc idealne na przykład na śniadanie. Jednak przy jego spożywaniu należy pamiętać o nawodnieniu. Innymi słowy, płatki owsiane powinny być spożywane z dużą ilością płynu. Dzięki temu płatki są łatwiejsze do strawienia. Porcja powinna wynosić od dwóch do trzech łyżek stołowych.
Jogurt naturalny – białko i niska zawartość tłuszczu
Jogurt jest bardzo kompletnym produktem spożywczym, który należy włączyć do naszej zbilansowanej diety ze względu na wysoką zawartość białka, tłuszczu i składników mineralnych, takich jak wapń. Nie zapominając o tym, że jest to żywność probiotyczna, która dzięki procesowi produkcji zawiera fermenty. Białko zawarte w jogurcie ma wysoką wartość biologiczną, ponieważ jest wytwarzane z mleka pochodzenia zwierzęcego. Jogurt dzięki swojemu składowi jest pokarmem sycącym. Ponadto, białka pomagają w utrzymaniu masy mięśniowej oraz w utrzymaniu naszych kości. Zaleca się spożywanie jednego lub dwóch dziennie.
Orzechy i nasiona – błonnik i zdrowe tłuszcze
Nasiona i orzechy dostarczają energii, błonnika, białka, minerałów i witamin. Są również bardzo bogate w zdrowe tłuszcze, dlatego też nazywane są owocami oleistymi. Zaleca się spożywanie jednej lub dwóch małych porcji dziennie, które można stosować na przemian z nasionami i orzechami. Aby jednak były zdrowe, najlepiej spożywać je prażone lub naturalne i bez soli.
Białka w białym mięsie
Białe mięso składa się z białka, witamin z grupy B oraz minerałów takich jak żelazo i cynk. Wiesz już, że istnieją dwa rodzaje mięsa: czerwone i białe. Mięso czerwone ma zazwyczaj bardziej intensywny czerwony kolor, a białe – jaśniejszy. Pomiędzy tymi dwoma rodzajami mięsa, białe mięso zawiera mniej tłuszczu i tłuszczów nasyconych. Zawiera również mniej kolagenu, co sprawia, że jest łatwiejsze do strawienia w porównaniu do czerwonego mięsa.
Rośliny strączkowe – źródło błonnika, węglowodanów i białka
Są one żywnością par excellence, która jest szeroko stosowana w dietach wegetariańskich i wegańskich dzięki ich ważnemu udziałowi białek roślinnych. Nasiona roślin strączkowych są również źródłem witamin z grupy B oraz składników mineralnych, takich jak żelazo i potas. Kolejną ich cechą jako żywności sycącej jest to, że zawierają wolno wchłaniane węglowodany, co oznacza, że dostarczają nam energii stopniowo przez cały dzień. Są one również doskonałym źródłem błonnika.